Des del Grup Pro Avis treballem fa més de deu anys amb persones amb problemes de salut mental. Considerem que l’educació, és l’eina per excel·lència per impulsar el canvi d’actitud a nivell individual i social, i per tant, la clau d’accés cap a una societat més inclusiva i amb una major igualtat d’oportunitats entre les persones.

És des d’aquest compromís i experiència d’on neix el Programa Ments Despertes, un programa formatiu conduït per persones afectades per malaltia mental, i adreçat a alumnes dels centres d’ESO, Batxillerat, Formació Professional i educació d’adults en general a la província de Barcelona.

Ments Despertes s’emmarca en tres objectius principals:

Normalització de la malaltia mental

Apropar la realitat de la malaltia mental als/les alumnes per tal que la puguin entendre, comprendre i respectar a qui la pateix. Difusió del programa a nivell comunitari.

Promoció de la salut

Entre els/les alumnes dels diferents centres educatius: Promoure hàbits saludables i una reflexió sobre certes conductes de risc com el consum de drogues.

Participació comunitària

Normalització i participació comunitària de les persones amb problemes de salut mental: Formar i implicar a persones amb problemes de salut mental en una acció de servei a la comunitat, que afavoreixi la seva autoestima, motivació i integració, apoderament i normalització social.

Els estereotips originen grans prejudicis cap a les persones amb un trastorn mental, i es plasmen sovint en comportaments de discriminació cap a aquest col·lectiu. Així, les persones que tenen problemes de salut mental han de superar un doble obstacle: les dificultats i limitacions derivades de la pròpia malaltia, i les conseqüències que es deriven de la seva estigmatització. Aquestes barreres socials addicionals augmenten el risc d’aïllament i marginació d’aquestes persones, doncs els dificulten l’accés a una feina o habitatge independent, o el fet de relacionar-se amb els demés i establir relacions de parella. Això fa que aquestes malalties segueixin sent un tema tabú carregat de prejudicis, desconeixença i pors. Un dels grans problemes d’estigmatitzar a una persona amb un trastorn mental, és que a vegades, comporta que interioritzin aquestes idees i acabin pensant coses com: “sóc una persona dèbil”, “no puc treballar”, “no em puc relacionar”, “no em podré curar”, etc. Per tant, l’estigma i la discriminació condiciona el comportament de la persona amb els demés, la seva autoestima i/o percepció de si mateix, cosa que contribueix al seu aïllament social i a perpetuar l’estigma.

Ments Despertes es desenvolupa a través de quatre accions/activitats principals:

  1.  1. Una xerrada en els centres educatius
  2.  2. Activitats i accions complementàries que es facilitaran al professorat
  3.  3. Una visita organitzada a un recurs de salut mental.
  4.  4. Un cicle formatiu per a persones interessades en formar part activament del programa, com a ponents a les xerrades, i que tinguin una problemàtica derivada de la salut mental.
Programació curs 2017-2018
  • Ets una escola interessada en el Programa Ments Despertes i voleu obrir un espai de reflexió a l’aula al voltant de la salut i la malaltia mental?

  • – Tens una malaltia mental i vols ser part del canvi? Vols participar activament i formar part de l’equip de Ments Despertes?

Consulteu la nostra intervenció al I Congrés de l’Acció Social celebrat el mes de juny a Vic aquí.
Contacteu amb Lourdes Guillén a través de lguillen@proavis.org

Vols coneixe’ns?


Amb la col·laboració de:

Veure tots els col·laboradors →

©2014 Grup Pro Avis Tots els drets reservats. Powered by Vänster and Lei - Avís legal

User Login

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continua navegando, consideramos que acepta el uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí

ACEPTAR
Aviso de cookies